Verhalen op een lentedag in Amsterdam

Verhalen op een lentedag in Amsterdam

In de trein naar Amsterdam lees ik in de biografie van Steve Jobs. Het is een prachtig levensverhaal van de man die al zijn belangrijke gesprekken wandelend voerde. “We gingen wandelen, wat niet tot mijn managementtechnieken hoort”” zal Bill Gates later zeggen na een wandeling met Jobs door Cupertino. Ik stap uit de trein met het boek in mijn rugzak. Op de weg naar mijn afspraak in de buurt van de Overtoom, door Amsterdam in lentesfeer,  kom ik op  bijzondere plekken. Ik wandel op de Dam de Nieuwe Kerk binnen, waar een tentoonstelling is onder de titel: “Jodendom, een wereld vol verhalen”. Prachtige boekrollen zie ik en banieren met spreuken, zoals: “Als je goud en boeken laat vallen, raap dan eerst de boeken op en dan pas het goud”. Met al die spreuken  nog in mijn hoofd wandel ik verder naar het Leidseplein en ga naar binnen in de pas geopende Apple Store. Ik herken de filosofie van Steve Jobs: de grote open ruimte, de glazen trap die in de lucht lijkt te zweven, de vriendelijke jonge verkopers in blauwe coltrui. Tegenover de Apple Store drink ik een koffie en denk na over het verhaal van de bijzondere man die Jobs is, man van wandelingen en verhalen. Ik sla zijn biografie erbij open, het boek dat draait om passie, schoonheid en lef. Een boek met boeiende verhalen. Ik kijk op en zie rechts van me de Stadsschouwburg, waar nu de Tartuffe van Molière wordt gespeeld, zo zeggen reclameborden op de gevel me. Wat zag ik daar op die plek  mooie theaterstukken, gespeeld door geweldige acteurs. Ik wandel op deze lente-ochtend door een stad vol verhalen, verhalen van Jodendom ( “raap boeken op in plaats van goud”), van succes in de 21ste eeuwen Apple-stores ( “alles moet kwaliteit hebben”), van theaterverhalen die de eeuwen doorstaan: Shakespeare, Ibsen, Heijermans (“de vis wordt duur betaald”) . Het is lente in Amsterdam, stad van verhalen.