WJW

Hier zullen  nieuwe oefeningen in beweging verschijnen als aanvulling op het boek  Wandel je wijzer, stad en natuur als coach

‘KIJK  JE WIJZER IN AMERFOORT’
Welkom op een andere stadswandeling dan je gewend bent. In het boek Wandel je wijzer ( Ten Have, 2013) vertelt schrijver en wandelcoach Aat van der Harst hoe je tijdens een wandeling de stad als spiegel gebruikt. Er is steeds een samenspel tussen jezelf – alleen of met reisgenoten – en je omgeving.  Welkom op deze wandeling, waarbij kijken met andere ogen centraal staat, in de stad Amersfoort.

De wandeling begint op station Amersfoort CS aan de voorkant van het station. Ben je met de auto, dan kun je gebruik maken van de parkeergarage of de Park en Ride. Je kunt de wandeling op elk gewenst moment zelf maken of, wat een grote meerwaarde heeft, tijdens een van de begeleide wandelingen.

Start met de rug naar de voorkant van station Amersfoort CS en sla linksaf ( langs Délifrance en Subway).

Vraag 1: Kijk onderweg wat je allemaal ziet onderweg. Zie mensen, fietsen,vormen van gebouwen. Kijk vol verwondering. Waar valt met name je blik op? Loop na de poort de trap af, dan linksaf, meteen rechtsaf het spoor over en wandel alleen of achter elkaar geheel links van het fietspad dicht langs het spoor langs het Smallepad.

Vraag 2: Let vooral op de treinen die langskomen. Hoe zien ze eruit?  Realiseer je waar je vandaag vandaan komt en waar je nu bent. Blijf even stilstaan bij de treincoupé meteen na het witte oude stationsgebouw. Wandel daarna alleen en weer links op het fietspad verder tot het grote glazen gebouw.

Vraag 3: Stel dat je de wagon die je net zag op de rails zou zetten en je zou ermee op reis gaan: naar welke stad zou je reizen? Wie zouden er met je mee reizen? Welk verlangen zit er achter deze reis? Aan je linkerhand zie je een gebouw met grote glazen ramen.

Vraag 4: Wie is de persoon die je weerspiegeld ziet in het glas?  Wat wil hij of zij vandaag ontdekken? Wandel verder langs het glazen gebouw. Kijk even naar het wandelende been dat hier speciaal dit weekend voor Wandel je wijzer is neergezet en loop schuin links de brug op.

Vraag 5: Kijk naar de nieuwe stad links, de oude stad rechts. Waar wordt je blik heengetrokken?  Wat valt met name op? Loop nu onder de oude stadspoort door. Je bent nu in het oude centrum van Amersfoort. Volg het grachtje van de Grote Spui. Aan de overkant is een oude bierbrouwerij. Voor je zie je museum Flehite. Buig even naar links en bekijk aan ‘t Zand de Sint Aegtenkapel uit 1410.

Vraag 6: Wat valt je op als je ernaar kijkt? Wat zijn je associaties? Steek met de rug naar de kapel over en ga de Nieuweweg in en dan meteen naar links de straat Muurhuizen. Laat je tempo flink zakken en verken huizen, gevels, wegdek van deze straat. Muurhuizen gaat de kern worden van je wandeling in dit weekend voor Sinterklaas. Ga de eerste straat rechts in en loop naar het huisje met de trapgevel.  

Vraag 7: Op welk schilderij valt je oog? Wat valt je daar met name op? Verplaats je eens in het schilderij en kijk van daaruit naar degene die daar staat te kijken. Loop langs kunstuitleen IQ en loop dan rechtsaf naar het centrale plein De Hof. Hier is aan je rechterkant een plezierig koffiezaakje ‘Halewijn’, voor wie dat wil een plek om stil te staan ( en te zitten) bij wat je wandeling tot nu toe bracht en daar eventueel iets over op te schrijven. Laat even je naam achter als je dat wilt op de lijst op de bar, dan hebben we inzicht hoeveel mensen de wandeling dit weekend maken.

Vraag 8: Wat is een persoonlijke vraag die je vandaag aan de stad zou willen voorleggen. Het kan een vraag rond een keuze zijn of een persoonlijk thema of iets wat in de loop van de wandeling bij je opkwam. Onderzoek in het vervolg van de wandeling eens wat de stad je te vertellen heeft over deze vraag. Je doet dit door scherp te kijken en waar te nemen, terwijl je de vraag in het achterhoofd houdt.

Keer terug naar Muurhuizen. Sla rechtsaf deze oude straat in, vervolg dus je weg waar je een poosje geleden gebleven was. Steek de Langestraat dwars over met al haar winkelend sinterklaaspubliek en vervolg je weg over het veel rustiger Muurhuizen. Loop in stilte. Als je samen loopt met anderen, wissel af en toe even wat uit en vervolg je weg dan weer zwijgend. Wat zie je aan gevels, gedichten, mensen, ramen, deuren? Waar blijft je oog op rusten? Bij de muziekschool buig je licht naar rechts de Scherbierstraat in. Bij de winkel met de draken koop je een kaart die je aanspreekt en wellicht iets zegt over je wandeling tot nu toe en over je vraag. In de drukke Langestraat sla je even rechtsaf en in boekhandel Veenendaal valt je oog op de titel van een boek dat ziet zegt over je vraag. Onthoud of noteer deze titel. Loop de winkel uit naar links en volg het bordje naar de Varkensmarkt. Steek die schuin naar rechts over en volg de rode cirkels naar het station ( 10 minuten lopen; of neem hier de bus).

Vraag 9: Schrijf op of wissel uit met je reisgenoot hoe je de wandeling ervaren hebt. Hoe was het om zo scherp kijkend  door een stad te wandelen? Wat heb je geleerd over je vraag? Wat was plezierig aan je Amersfoort-bezoek?

Goede thuisreis. Als je dat wilt, laat wat zinnen achter over je wandeling op het contactformulier op www.verhalenonderweg.nl Enkele van de oefeningen onderweg zijn ontleend aan het boek ‘Wandel je wijzer, stad en natuur als coach’ door Aat van der Harst ( Ten Have, 2013). Daarin achtergronden van de methode die je vandaag ervoer. Meer over wandelcoaching, over het gebruik ook van andere zintuigen dan de ogen, over verhalen die onderweg ontstaan, over pelgrimeren, over plezier in wandelen in de natuur en de stad. En nog veel meer. Nog veel mooie wandelingen op je levensweg gewenst.   Aat van der Harst