Actueel

1.Wandelcoaching individueel:

Gaat gewoon door  op brede bospaden met minimaal anderhalve meter tussen coach en coachee.

Aanmelden kan weer!

 

2. Minipelgrimage en vertelvoorstelling
Volgende voorstelling:

Minipelgrimage en vertelvoorstelling
Volgende voorstellingen:

  • zaterdag 4 september 2021 in Leusden
  • vrijdag 17 en 24 september 2021 in Odijk

 

LEUSDEN: 4 september 2021

Tijd: 13.00-17.00 uur

Kosten: € 25,- minipelgrimage en vertelvoorstelling

alleen voorstelling is ook mogelijk: € 15,-

Vertrek: om 13 uur: Restaurant Bavoort, Treekerweg 28, 3832 GX Leusden

Wandelen via landgoed den Treek naar de Dorpskerk in Leusden-Zuid.

Info/ boekingen: sprotteanette@gmail.com / avdharst@verhalenonderweg.nl

Opgave en informatie voor 4 augustus 2021

Begeleiding: Cocky Fortuin-van der Spek en Anette Sprotte

Vertelvoorstelling: Aat van der Harst verteller en Marianne van Post, zang met gitaar

Buiten en binnen met in achtneming van corona regels

 

“De mini-pelgrimage en de vertelvoorstelling bieden ruimte om je eigen levensverhaal te bezien in het licht van de thema’s van een pelgrimsreis”

Tijdens de minipelgrimage verken je in stilte en verhalend de pelgrimsthema’s als: gehoor geven aan een oproep, wegwijzers op je pad, omgaan met tegenslag, onverwachte gebeurtenissen, ontmoeting met reisgenoten en de inspiratie van heilige plaatsen. Een bijzondere halteplaats tijdens deze tocht is de vertelvoorstelling “Ontmoetingen onderweg”, daarin vertelt Aat van der Harst uit eigen ervaring over zijn pelgrimstocht en wat deze met hem als pelgrim heeft gedaan. Marianne van Post zorgt met zang en gitaar voor de muzikale omlijsting. Wij vervolgen de mini-pelgrimage waarin je vertellend, luisterend en wandelend ontdekt op welke wijze de pelgrimstocht raakt aan jouw levensweg.

Programma:

13.00 uur: Start minipelgrimage bij Restaurant Bavoort te Leusden.
15.00 uur: Muzikale vertelvoorstelling Ontmoetingen Onderweg, in de Dorpskerk te Leusden-Zuid. Hier is koffie en thee; ook hier houden we de afstand van anderhalve meter aan.
16.00 uur: Vervolg minipelgrimage met ruimte voor responsies op de voorstelling
17.00 uur:  Afsluiting wandeling bij startpunt in Den Treek

Let op: Ditzelfde programma is bij de 7evende hemel nu ook al te boeken voor uw  organisatie en kan in Leusden plaatsvinden, maar ook in overleg bij u in de buurt in het hele land  ( avdharst@verhalenonderweg.nl)

 

 

 

speellijst tot nu toe:
2018: *2 februari Zeist *18 maart Amersfoort *23 juni Zwolle *26 oktober West-Terschelling *3 november Hoogland *10 november Leeuwarden
2019: *10 februari Leiden *13 april Brielle *17 mei Vlaardingen *23 juni Leiden *11 juli Nijmegen *17 augustus Leusden *12 oktober Haarlem

 

-ODIJK: 28 mei en 4 juni 2021. Info volgt

 

3. Verlangen naar de starten van je jeugd. Interactief verhaal met muziek

19 december 2019 voor een volle zaal in Badhoevedorp een muzikaal verhaal over een jeugd in Den Haag. Met jeugdvriend Martin Kroon op piano.

Dit verhaal speelde ik ook al twee keer in Leiden met muziek en zang van Marianne van der Post. Ook die weg gaat verder.  Het publiek hoort jeugdverhalen en verkent eigen verhalen van vroeger en nu.

AGENDA: 

-13 april:  Verhalen van compassie in Dorst ( Brabant)

-17 april: Pelgrimsverhaal Leusden

-20 april: Wandercoaching für Psychologen. Düren , Deutschland

-28 mei en 4 juni: Pelgrimsverhaal Odijk

-21 en 23 september: Verhalen van compassie in wandelcoachopleiding Het Coachbureau

-22 en 23 oktober 2021: Eilandpelgrimage Terschelling. Info volgt

Workshop Gelsenkirchen. Internationaal Onderwijscongres UITGESTELD

4. Training Werken met verhalen in groepen. Voor onderwijs en bedrijf nu te boeken Begeleiders: Aat van der Harst en Cocky Fortuin-van der Spek

“Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd, verhalen verbinden de binnenwereld met de buitenwereld.”

Dit is een praktische en inspirerende training voor mensen die met verhalen in groepen werken. We werken in een inspirerende omgeving. Zowel binnen als buiten ontdek je de mogelijkheden van verhalen in beweging. Je maakt kennis met een grote variatie aan werkvormen. We richten ons daarbij op het vertellen van persoonlijke, fictieve en overgeleverde verhalen en de uitwisseling daarvan in een groep. Deze werkwijze verdiept en verrijkt, de ontmoetingen en communicatie in een groep. Vanuit deze basis kun je zelf jouw toepassingen maken in groepen waarmee je werkt.

Inhoud van de training • Welke verhalen zijn er en hoe kom je tot een keuze voor een verhaal rondom een thema in jouw groep. • Beeldend vertellen, met aandacht voor houding, stem en contact met alle zintuigen. • Hoe ontlok je verhalen en nodig je deelnemers om op verhaal te komen? • Hoe vertel je niet alleen voor een groep, maar deel je verhalen met elkaar en roep je verhalen op bij je deelnemers. • Je ervaart en leert wat responsies op een verhaal kunnen betekenen. • Hoe vergroot je ieders vermogen om te vertellen en te verbeelden in ontmoeting met elkaar? • Hoe pas je dit toe binnen de groepen waar jij mee werkt? • Verhalen in beweging, je ervaart en leert hoe fysieke beweging de innerlijke beweging mogelijk maakt.

Voor wie? Dit is een training voor iedereen die met groepen werkt (in onderwijs, zorg, werk, of kerk) en wil verkennen welke rol verhalen kunnen spelen. Er is aandacht voor zowel het vertellen, als het werken met verhalen in een groep. Je leert een aanpak waarbij je op creatieve wijze de dialoog tussen deelnemers en verhalen stimuleert, passend bij jouw doelgroep en context.

Wat bereik je ermee? Doel is om de eigen vaardigheid in het werken met verhalen in groepen te vergroten. Naast de trainingsdagen oefen je het vertellen en werken met verhalen in je eigen groep. Je verrijkt, verdiept en verfijnt je mogelijkheden om verhalen te laten vertellen, te horen en te delen. Cocky Fortuin- van der Spek en Aat van der Harst zullen de training samen begeleiden. Ze zijn beiden ervaren verhalentrainers en schrijvers van de verhalenboeken: Verhalen Verbinden en Onze school is een verhaal.

5. VERHALENBOEKEN 

Bijna 10 jaar geleden schreven we een methodiek om met verhalen in het onderwijs te werken: Verhalen verbinden. Veel scholen werken ermee. Het boek is nog steeds actueel en nu verkrijgbaar voor een zeer aantrekkelijke prijs bij CPS. Samen met verhalencollega’s Cocky en Bas verzorg ik ook trainingen bij het boek https://www.cps.nl/publicaties-uitgeverij/1401/alle-boeken/4635/verhalen-verbinden

Ook bij CPS verkrijgbaar: Onze school is een verhaal!

Hoe geef je vorm aan identiteit door middel van een gedeeld verhaal

https://www.cps.nl/publicaties-uitgeverij/1401/alle-boeken/2255/onze-school-is-een-verhaal

 

6. STADSPELGRIMAGE IN STAD UTRECHT of stad naar keuze ( wordt hervat in 2021)

pelgrimswandeling de stad als spiegel; met allerlei oefeningen rond pelgrimsthema’s:  Oproep, reisgenoten, wegwijzers, kathedralen, thuiskomst Groep: 8 tot 14 deelnemers ( nu te boeken voor groepen en organisaties.

Info :    avdharst@verhalenonderweg.nl of 0334943696

7. Kennismaking met wandelcoaching ( kan weer)

 U kunt kennismaken met deze inspirerende en effectieve wijze van coaching. Als u benieuwd bent naar wat wandelcoaching voor u kan betekenen, dan kunt u in de periode maart tot juni 2019op een aantal vaste dagen kennismaken met Aat van der Harst, ervaren wandelcoach en schrijver van het boek Wandel je Wijzer. U kunt informatie krijgen of u aanmelden via avdharst@verhalenonderweg, of het contactformulier of via 0334943696

 

8. INDIVIDUELE COACING IN BEWEGING VOOR COACHES,TRAINERS OP AANVRAAG ( contactformulier)

 

 

9. Het leesluisterboek is uit. 26 bijzondere verhalen op podcast en in prachtig vormgegeven boek met foto’s van Elise Schouman en Sanne Kabalt.

Nu al te bestellen via contactformulier van deze website: u krijgt het boek  voor 18 euro. Ook via Bol.com en via info@luisterikhebeenverhaalvoorje.nl en via avdharst@verhalenonderweg.nl

26 verhalen om te lezen en te beluisteren Boek verkrijgbaar via avdharst@verhalenonderweg.nl en bol.com ( 17,95 euro, inclusief verzending). Ook via www.luisterikhebeenverhaalvoorje.nl ; info@luisterikhebeenverhaalvoorje.nl of avdharst@verhalenonderweg.nl In het boek een speciale code om alle geschreven verhalen ook te beluisteren!!

Golfbrekerverhalen van 2018 te beluisteren via: www.mixcloud.com ga naar Luister ik heb een verhaal voor mooie verhalen

10. Wandelcoachopleiding: In de opleiding van collega Hilde Backus geef ik  op een aantal dagen de workshop Verhalen van Compassie in wandelcoaching.

11. Verhalen voor de klas: Ik werk met Verhalen voor de klas voor GVO ( godsdienstig vormingsonderwijs) en HVO (humanistisch vormingsonderwijs)

12. Deutschland: Wandercoaching 2021,  jetzt schon wieder zu buchen:

 Wandercoaching individuell und Gruppen in der Nähe von Dortmund  ( Ebberg). Auf Anfrage. Ich wanderte da oft mit Schulsozialarbeitern.

In der Nähe  von Aachen ( Dreiländerpunkt) auf Anfrage.  Auch mit Gruppen von Betrieben oder Schulen.

Ich begleitete Gruppen Wandercoaching in Berlin, Dortmund, OLdenburg und Lüneburg. Der Weg durch Deutschland geht weiter in 2020

BLOG:

Mijn  blog: http://www.verhalenvandeweg.blogspot.nl/ Nieuwe verhalen, gedichten, stad en natuur als spiegel. Inspiratiebron om in beweging te komen. Verhalen van de levensweg.

Wandelen op het Pieterpad

WANDELENDERWIJS: AANKOMST OP DE SINT-PIETERSBERG, EINDPUNT VAN HET PIETERPAD

 
 

Op een mooie nazomerdag in september loop ik naar de Sint-Pietersberg. Met deze laatste etappes heb ik het hele Pieterpad voltooid. Dit traject is een heel sterk merk; iedereen aan wie je vertelt welke route je loopt kent het pad wel. Wat de Elfstedentocht is voor de schaatser en Lowlands voor de muziekliefhebber, is het Pieterpad voor de wandelaar. Je wilt hem minstens één keer in je leven gelopen hebben. Ik vraag me af hoe je het beste de laatste dagen en de aankomst kan vieren.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Aankomst op de Sint-Pietersberg

Meest belopen pad van het land

Tijdens mijn laatste etappes kom ik niet veel wandelaars tegen en dat verbaast me. Ik vraag me af hoeveel mensen het Pieterpad jaarlijks lopen. En hoeveel zouden het er wel zijn sinds de opening in 1983? Om dit uit te zoeken, neem ik contact op met Maarten Goorhuis van Stichting Pieterpad. Hij vertelt me: “We hebben geen tellertjes langs het Pieterpad, dus wij weten het ook niet precies. Wat we wel weten is dat er sinds corona veel meer wandelaars op pad zijn gegaan. Dat zou best richting de 100.000 kunnen gaan, maar zeker weten doen we het niet. Bij het 25-jarig jubileum van het Pieterpad in 2008 hebben we de inschatting gemaakt dat er toen meer dan een miljoen mensen het Pieterpad gelopen moeten hebben”. Ik bedank hem voor zijn informatie en zeg hem dat ik de cijfers indrukwekkend vind.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Op internet lees ik dat er 13 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar zijn. Zeker elke 13de Nederlander heeft het pad dus al gelopen, ervan uitgaande dat niet zo veel buitenlandse wandelaars deze tocht lopen. Dat zijn er al gauw 10 uit mijn straat, dat zijn er al 2.000 uit mijn woonplaats Leusden. Ik ken daar geen een van trouwens. Zou het echt zo zijn? Ik kan het bijna niet geloven. Ik mag aannemen dat onder de lezers van Wandelmagazine het percentage mensen dat dit pad liep aanzienlijk hoger ligt dan in mijn straat. Grote kans dus dat jij het pad liep. Ieder van jullie die het pad liep, bewaart dan ook zijn of haar herinneringen aan de laatste meters richting Pieterburen of Pieterberg.

Sittard en Toon Hermans

Tegen de avond wandel ik Sittard binnen, een plaats waar ik nog nooit eerder was geweest. Wat een gezelligheid op het centrale plein! Er zijn hier allemaal leuke restaurantjes zijn hier en ik vermoed dat Limburg misschien wel de gezelligste provincie van ons land is. Ik loop langs het Toon Hermans Huis. Toon (1925-1990) werd in Sittard geboren als tweede van vijf zoons aan de Parklaan. Het gezin was straatarm en Toon ging sinterklaasgedichten schrijven voor een speelgoedwinkel. Met achttien jaar schreef hij zijn eerste revue in Sittards dialect en de rest is geschiedenis. Toon werd een groot entertainer, clown, levenskunstenaar en showman. Samen met zijn vrouw Rietje ligt hij begraven op de begraafplaats Vrangendael. Een Toon Hermans wandeling kan je hier maken met het gelijknamige boekje.

Naar het eindpunt van het Pieterpad

Dwars door de Lage Landen met Arnout

Eenmaal buiten Sittard stop ik even in een gezellig koffiepunt voor wandelaars in Terstraten. Hier hoor ik dat onlangs de Belgische reisjournalist en televisiemaker Arnout Hauben langsgekomen is, samen met zijn onafscheidelijke vrienden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid/drone). Wellicht heb je al een van zijn prachtige programma’s gezien, zoals Dwars door de Middellandse Zee en Dwars door België. Steeds weer heeft Hauben boeiende ontmoetingen en weet hij op lichtvoetige en humoristische wijze verhalen van de streek te ontlokken aan voorbijgangers. In een interview met de VPRO zegt hij: “Wandelen is het beste medicijn tegen een negatief wereldbeeld”. Die lijsten we in.

Verheug je alvast op weer een prachtige wandelserie in het voorjaar van 2022 op de Belgische en Nederlandse televisie. De tocht gaat van Oostende via GR-paden naar Maastricht en volgt dan het Pieterpad dwars door Nederland. Ik vind het jammer dat ik Arnout niet tegengekomen ben. Ik zou hem gezegd hebben hoe ik zijn wandelprogramma’s waardeer en hoe benieuwd ik ben naar zijn verslag van het Pieterpad. Dat pad heb ik nu bijna afgerond; in de verte ligt Maastricht.

eindpunt Pieterpad

Feestelijke aankomst op de Sint Pietersberg

Al vroeg op een maandagmorgen loop ik over de Maas via de St.-Servaasbrug het oude centrum van Maastricht binnen. Het is nog rustig in de stad op deze mooie nazomerochtend. Samen met mijn reisgenote voor het leven drink ik een koffie tegenover de OLV-kerk. In de kapel voor Sterre der Zee steken we beiden een kaars aan, dankbaar voor een zo prachtige wandeling en het gezond bereiken van het einddoel. Langs de Tapijnkazerne en het Fort St. Pieter lopen we de Pietersberg op. Bij het uitzichtpunt boven de Encigroeve maken we foto’s. Ten slotte lopen we met een boog naar Chalet Bergrust.

Hier vieren we onze aankomst. Op het terras een paar tafels verderop wordt een oudere man met een grote rugzak hartelijk ontvangen door zijn familie, zo te zien vrouw, kinderen en een kleinkind. De tranen stromen over zijn gezicht, als hij zijn persoonlijke welkomstcomité ontmoet. Mooi om deze ontroering te zien. Wij halen ons certificaat binnen in Bergrust op en we bestellen er een koffie en een Limburgse vlaai. Net als die andere miljoen Nederlanders liepen we ons Pieterpad en bereikten we ons einddoel. Er zijn veel mooie paden door ons land, maar er is maar één Pieterpad.

Info:

  • Het boekje Pieterpad deel 2 geeft veel waardevolle informatie over de route van Vorden tot Maastricht
  • Het boekje met de Toon Hermans Wandeling is verkrijgbaar bij VVV Sittard en kost 1.75 euro, waarvan een deel bestemd is voor het Toon Hermans Huis
  • Dwars door de Lage Landen is begin 2022 te zien op de VPRO-televisie

Wandelen met een gedicht

Update oktober 2021: actuele activiteiten:

1.Wandelcoaching individueel:

Gaat gewoon door  op brede bospaden met minimaal anderhalve meter tussen coach en coachee.

Aanmelden kan weer!

 

2. Verhaal Den Haag
-Verlangen naar de straten van je jeugd. Verhaal van een wandeling door Haagse straten eind jaren vijftig.
Per mail: avdharst@verhalenonderweg.nl of via 0614775871

 

3. Verhaal Ontmoetingen Onderweg
Verhaal over ontmoetingen onderweg tijdens  wandeltocht tot voorbij Santiago de Compostella. In samenwerking met Marianne van der Post

Informatie over Marianne via: www.muzemoes.nl

speellijst tot nu toe:
2018: *2 februari Zeist *18 maart Amersfoort *23 juni Zwolle *26 oktober West-Terschelling *3 november Hoogland *10 november Leeuwarden
2019: *10 februari Leiden *13 april Brielle *17 mei Vlaardingen *23 juni Leiden *11 juli Nijmegen *17 augustus Leusden *12 oktober Haarlem,

2021:  September Leusden Zuid, Den Treek; Odijk, Witte Kerkje. 

 

4.Training Werken met verhalen in groepen

Voor teams in onderwijs en bedrijf nu te boeken na gratis kennismakingsgesprek:

Begeleiders: Aat van der Harst en Cocky Fortuin-van der Spek

“Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd, verhalen verbinden de binnenwereld met de buitenwereld.”

Dit is een praktische en inspirerende training voor mensen die met verhalen in groepen werken. We werken in een inspirerende omgeving. Zowel binnen als buiten ontdek je de mogelijkheden van verhalen in beweging. Je maakt kennis met een grote variatie aan werkvormen. We richten ons daarbij op het vertellen van persoonlijke, fictieve en overgeleverde verhalen en de uitwisseling daarvan in een groep. Deze werkwijze verdiept en verrijkt, de ontmoetingen en communicatie in een groep. Vanuit deze basis kun je zelf jouw toepassingen maken in groepen waarmee je werkt.

Inhoud van de training • Welke verhalen zijn er en hoe kom je tot een keuze voor een verhaal rondom een thema in jouw groep. • Beeldend vertellen, met aandacht voor houding, stem en contact met alle zintuigen. • Hoe ontlok je verhalen en nodig je deelnemers om op verhaal te komen? • Hoe vertel je niet alleen voor een groep, maar deel je verhalen met elkaar en roep je verhalen op bij je deelnemers. • Je ervaart en leert wat responsies op een verhaal kunnen betekenen. • Hoe vergroot je ieders vermogen om te vertellen en te verbeelden in ontmoeting met elkaar? • Hoe pas je dit toe binnen de groepen waar jij mee werkt? • Verhalen in beweging, je ervaart en leert hoe fysieke beweging de innerlijke beweging mogelijk maakt.

 

5.STADSPELGRIMAGE IN STAD UTRECHT

Pelgrimswandeling met de stad als spiegel

Groep: 8 tot 14 deeln.    ( te boeken voor organisaties of instellingen)

Info via contactformulier op deze site of       avdharst@verhalenonderweg.nl

of 0334943696

 

6.Coaching in beweging:

Speciaal aanbod kennismaking met wandelcoaching.

ook supervisie voor professionals in beweging.

Inschrijving via het contactformulier, avdharst@verhalenonderweg.nl of 0614775871

 

7.LEESLUISTERBOEK LUISTER, IK HEB EEN VERHAAL VOOR JE

26 verhalen om te lezen en te beluisteren

Boek verkrijgbaar via avdharst@verhalenonderweg.nl en bol.com ( 17,95 euro,  inclusief verzending).

Ook via  http://www.luisterikhebeenverhaalvoorje.nl; info@luisterikhebeenverhaalvoorje.nl of avdharst@verhalenonderweg.nl

In het boek een speciale code om alle geschreven verhalen ook te beluisteren!!

 

 

 

8. Blogs Wandelmagazine, een voorbeeld:

Wandelenderwijs ; Op de Via Claudia Augusta met een gedicht

 

De Via Claudia Augusta is een oude Romeinse weg, die Duitsland via Oostenrijk verbindt met Italië. Rond het jaar 0 van onze jaartelling begon keizer Augustus ( 27 voor Chr tot 14 na Chr) met de aanleg van deze weg voor handelslieden en soldaten. Keizer Claudius ( 41 tot 54 na Chr,) voltooide de weg over de Alpen. Het is door de eeuwen heen een belangrijke route tussen Noord- en Zuid-Europa en sinds enkele decennia ook ontsloten als aantrekkelijke wandelweg.

 

Tekst en beelden Aat van der Harst

Rome is nog ver

Het is alweer bijna acht jaar geleden. Ik ben op weg naar Rome en heb via de Rijn, het Odenwald  en de Romantische Strasse door Zuid-Duitsland de Oostenrijkse grens bereikt. Vanaf hier zal ik de Via Claudia Augusta gaan volgen, de oude Romeinse weg naar de eeuwige stad. Rome is nog ver. In mijn rugzak zit een A4 met een gedicht dat ik van een vriend vlak voor vertrek kreeg. Op een oude  Romeinse weg lees ik een Grieks gedicht over de terugkeer van Odysseus naar Ithaka. Zijn reis duurde twintig jaar. De Griekse dichter Kavafis (1863-1933) beschrijft in zijn gedicht Ithaka, dat het gaat om de reis zelf en niet om de aankomst of de thuiskomst. De weg maakt je wijzer.

Ithaka (door: K.P. Kavafis)

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon behoef je niet te vrezen,
hen zul je niet ontmoeten op je weg
wanneer je denken hoog blijft, en verfijnd
de emotie die je hart en lijf beroert.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon zul je niet treffen
wanneer je ze niet in eigen geest meedraagt,
wanneer je geest hun niet gestalte voor je geeft.

De weg is nog lang en ook op stille wegen door de Alpen en de Apennijnen straks hoef ik niet bang te zijn. Angst draag ik alleen mee in mijn eigen geest. Ook als er wolven of wilde honden op mijn pad komen, als er onweer is, als ik een groep bosarbeiders met bijlen nader: ik hoef Poseidon niet te vrezen. Als ik me thuis, vóór de tocht, voorstelde wat me onderweg allemaal kon overkomen, dan besloot ik soms bijna om de tocht niet te aanvaarden. Onderweg overheerst het vertrouwen dat het wel goed zal komen

Wens dat de weg dan lang mag zijn.
Dat er veel zomermorgens zullen komen
waarop je, met grote vreugde en genot
zult binnenvaren in onbekende havens,
pleisteren in Phoenicische handelssteden
om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen
van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbehout,
ook opwindende geurstoffen van alle soorten,
opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt;
dat je talrijke steden in Egypte aan zult doen

om veel, heel veel te leren van de wijzen.

Leren van de wijzen op mijn weg

Onderweg mag ik genieten van schoonheid die de weg me biedt. Ik mag kijken naar de natuur, frisse berglucht opsnuiven, vogels horen, proeven van plaatselijke wijnen en de wind door mijn haren voelen. Mooie dingen aanschaffen, zoals de dichter Kavafis aanraadt, is minder handig. Mijn rugzak is zwaar genoeg, maar schoonheid ervaren zonder haar te bezitten is misschien nog mooier. En onderweg wil ik graag leren van de wijzen. Ik kom er een tegen in de gedaante van een oudere Oostenrijkse  boer met een doorgroefd gelaat, die me vertelt over de geschiedenis van de streek.

Houd Ithaka wel altijd in gedachten.
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval.
’t Is beter dat die vele jaren duurt,
zodat je als oude man pas bij het eiland
het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,
zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.
Ithaka gaf je de mooie reis.
Was het er niet, dan was je nooit vertrokken,
verder heeft het je niets te bieden meer.

En vind je het er wat pover, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs geworden, met zoveel ervaring, zul je al
begrepen hebben wat Ithaka’s beduiden.

Soms lijkt de weg zo lang, dat ik er hevig naar verlang nu al aan te komen in de stad van mijn droom. Voor Odysseus was dat Ithaka, voor mij is het Rome. Het is beter dat de weg vele jaren duurt, bezingt Kavafis. Ik hoef me niet te haasten, mag genieten van de weg en mag soms omwegen maken. Ithaka geeft me de reis, maar heeft me verder niets te bieden, dicht Kavafis. Is dat zo? Gaat het inderdaad om de reis en veel minder om het doel? Ik wandel de Italiaanse grens over en besef dat alles wat ik bij Kavafis over de echte reis lees, ook geldt voor de levensweg. Ik mag vol vertrouwen mijn weg gaan.

-Het gedicht Ithaka van K.P. Kavafis is vertaald uit het Grieks door Hans Warren en Mario Molengraaf

-De Via Claudia Augusta loopt van Landsberg in Duitsland naar de rivier de Po in Italië en is totaal 580 kilometer. De Duitse Paperback Fernwanderweg Via Claudia Augusta. Auf den Spuren der Römer über die Alpen verscheen bij uitgeverij Esterbauer in 2017

 

 

 

Kurse Wandercoaching In NRW und Niedersachsen

Luneburg oefeningWANDERCOACHING IN DEUTSCHLAND: Dies ist ein Bild von einem Wandercoachtag bei Lüneburg. Ich wanderte da mit Beratungslehrern die Ilmenau entlang. Auch begleitete ich Gruppen in Oldenburg, Cloppenburg und Hude in den vergangenen Wochen. Am 21. April wandere ich mit mit einer Gruppe von Lehrern den ganzen Tag entlang den Zwischenahner See.  Gruppencoaching in Bewegung in ganz Deutschland möglich.

Für Leute die eine persönliche- oder Arbeitsfrage in einer kreativen Weise in Bewegung untersuchen möchten. Wandercoaching bewegt! Info bei: avdharst@verhalenonderweg.nl , 0031614775871 oder 0031614775871 Der Wandercoach:

  • Schon Sokrates wusste es: lernen geht leichter, wenn man sich bewegt.
  • Hier wird Ihnen gezeigt wie Sie mehr Bewegung in die Begleitung und Coaching von Schülern bringen können. Nach einer kurzen Einleitung im
  • Seminarraum findet der Workshop draußen und in Bewegung statt.
  • Sie bekommen einen Einblick in Wandercoaching und konkrete Übungen, die Sie in Ihrer eigenen Arbeit mit Schülern anwenden können.
  • Wie bringt man sich selbst, Kollegen und Schüler in Bewegung? Ein Tag voller Anregungen. Und … garantiert ohne Power-point.

 

Filosofenpad Leusden geopend

Spinoza Samen met kunstenares Hadewijch Ouwendijk en filosoof Hugo de Groote kreeg ik van gemeente Leusden en VVV Leusden de opdracht om deze paden te creëren. Als u start bij de Internationale school voor wijsbegeerte ( ISVW) kunt u daar het boekje Wandel je wijs kopen en op pad  langs Aristoteles, Erasmus, Spinoza, Rousseau en Peter Sloterdijk. Op verzoek begeleid ik ook begeleide wandelingen langs het Filosfenpad, door landgoed De Boom, langs Franciscaans klooster Stoutenburg en door de Schammer. Leusden staat nu als wandelgebied nog wat meer op de kaart.