Wandelen op het Pieterpad

WANDELENDERWIJS: AANKOMST OP DE SINT-PIETERSBERG, EINDPUNT VAN HET PIETERPAD

 
 

Op een mooie nazomerdag in september loop ik naar de Sint-Pietersberg. Met deze laatste etappes heb ik het hele Pieterpad voltooid. Dit traject is een heel sterk merk; iedereen aan wie je vertelt welke route je loopt kent het pad wel. Wat de Elfstedentocht is voor de schaatser en Lowlands voor de muziekliefhebber, is het Pieterpad voor de wandelaar. Je wilt hem minstens één keer in je leven gelopen hebben. Ik vraag me af hoe je het beste de laatste dagen en de aankomst kan vieren.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Aankomst op de Sint-Pietersberg

Meest belopen pad van het land

Tijdens mijn laatste etappes kom ik niet veel wandelaars tegen en dat verbaast me. Ik vraag me af hoeveel mensen het Pieterpad jaarlijks lopen. En hoeveel zouden het er wel zijn sinds de opening in 1983? Om dit uit te zoeken, neem ik contact op met Maarten Goorhuis van Stichting Pieterpad. Hij vertelt me: “We hebben geen tellertjes langs het Pieterpad, dus wij weten het ook niet precies. Wat we wel weten is dat er sinds corona veel meer wandelaars op pad zijn gegaan. Dat zou best richting de 100.000 kunnen gaan, maar zeker weten doen we het niet. Bij het 25-jarig jubileum van het Pieterpad in 2008 hebben we de inschatting gemaakt dat er toen meer dan een miljoen mensen het Pieterpad gelopen moeten hebben”. Ik bedank hem voor zijn informatie en zeg hem dat ik de cijfers indrukwekkend vind.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Op internet lees ik dat er 13 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar zijn. Zeker elke 13de Nederlander heeft het pad dus al gelopen, ervan uitgaande dat niet zo veel buitenlandse wandelaars deze tocht lopen. Dat zijn er al gauw 10 uit mijn straat, dat zijn er al 2.000 uit mijn woonplaats Leusden. Ik ken daar geen een van trouwens. Zou het echt zo zijn? Ik kan het bijna niet geloven. Ik mag aannemen dat onder de lezers van Wandelmagazine het percentage mensen dat dit pad liep aanzienlijk hoger ligt dan in mijn straat. Grote kans dus dat jij het pad liep. Ieder van jullie die het pad liep, bewaart dan ook zijn of haar herinneringen aan de laatste meters richting Pieterburen of Pieterberg.

Sittard en Toon Hermans

Tegen de avond wandel ik Sittard binnen, een plaats waar ik nog nooit eerder was geweest. Wat een gezelligheid op het centrale plein! Er zijn hier allemaal leuke restaurantjes zijn hier en ik vermoed dat Limburg misschien wel de gezelligste provincie van ons land is. Ik loop langs het Toon Hermans Huis. Toon (1925-1990) werd in Sittard geboren als tweede van vijf zoons aan de Parklaan. Het gezin was straatarm en Toon ging sinterklaasgedichten schrijven voor een speelgoedwinkel. Met achttien jaar schreef hij zijn eerste revue in Sittards dialect en de rest is geschiedenis. Toon werd een groot entertainer, clown, levenskunstenaar en showman. Samen met zijn vrouw Rietje ligt hij begraven op de begraafplaats Vrangendael. Een Toon Hermans wandeling kan je hier maken met het gelijknamige boekje.

Naar het eindpunt van het Pieterpad

Dwars door de Lage Landen met Arnout

Eenmaal buiten Sittard stop ik even in een gezellig koffiepunt voor wandelaars in Terstraten. Hier hoor ik dat onlangs de Belgische reisjournalist en televisiemaker Arnout Hauben langsgekomen is, samen met zijn onafscheidelijke vrienden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid/drone). Wellicht heb je al een van zijn prachtige programma’s gezien, zoals Dwars door de Middellandse Zee en Dwars door België. Steeds weer heeft Hauben boeiende ontmoetingen en weet hij op lichtvoetige en humoristische wijze verhalen van de streek te ontlokken aan voorbijgangers. In een interview met de VPRO zegt hij: “Wandelen is het beste medicijn tegen een negatief wereldbeeld”. Die lijsten we in.

Verheug je alvast op weer een prachtige wandelserie in het voorjaar van 2022 op de Belgische en Nederlandse televisie. De tocht gaat van Oostende via GR-paden naar Maastricht en volgt dan het Pieterpad dwars door Nederland. Ik vind het jammer dat ik Arnout niet tegengekomen ben. Ik zou hem gezegd hebben hoe ik zijn wandelprogramma’s waardeer en hoe benieuwd ik ben naar zijn verslag van het Pieterpad. Dat pad heb ik nu bijna afgerond; in de verte ligt Maastricht.

eindpunt Pieterpad

Feestelijke aankomst op de Sint Pietersberg

Al vroeg op een maandagmorgen loop ik over de Maas via de St.-Servaasbrug het oude centrum van Maastricht binnen. Het is nog rustig in de stad op deze mooie nazomerochtend. Samen met mijn reisgenote voor het leven drink ik een koffie tegenover de OLV-kerk. In de kapel voor Sterre der Zee steken we beiden een kaars aan, dankbaar voor een zo prachtige wandeling en het gezond bereiken van het einddoel. Langs de Tapijnkazerne en het Fort St. Pieter lopen we de Pietersberg op. Bij het uitzichtpunt boven de Encigroeve maken we foto’s. Ten slotte lopen we met een boog naar Chalet Bergrust.

Hier vieren we onze aankomst. Op het terras een paar tafels verderop wordt een oudere man met een grote rugzak hartelijk ontvangen door zijn familie, zo te zien vrouw, kinderen en een kleinkind. De tranen stromen over zijn gezicht, als hij zijn persoonlijke welkomstcomité ontmoet. Mooi om deze ontroering te zien. Wij halen ons certificaat binnen in Bergrust op en we bestellen er een koffie en een Limburgse vlaai. Net als die andere miljoen Nederlanders liepen we ons Pieterpad en bereikten we ons einddoel. Er zijn veel mooie paden door ons land, maar er is maar één Pieterpad.

Info:

  • Het boekje Pieterpad deel 2 geeft veel waardevolle informatie over de route van Vorden tot Maastricht
  • Het boekje met de Toon Hermans Wandeling is verkrijgbaar bij VVV Sittard en kost 1.75 euro, waarvan een deel bestemd is voor het Toon Hermans Huis
  • Dwars door de Lage Landen is begin 2022 te zien op de VPRO-televisie